Inspirasjon
Greske hverdagsoppskrifter

Olivenolje er basisingrediensen i det greske kjøkkenet. Her legger vi ut enkle, hverdagsretter som vi har tatt med oss fra Hellas, spesielt Zákynthos.  

Spinatpai med purre og feta. Spinatpai er en svært vanlig, og sunn, rett i det greske kostholdet. Les mer 

Takos. Takos er den greske varianten av italienske bruschetta. Les mer

Gresk kjøttdeigsaus. Basissaus velegnet til en rekke retter. Les mer 

Gresk salat rullet i wraps. Klassisk gresk salat med en twist. Rull salaten inn i wraps og server gjestene. Les mer

Tzatziki. Klassisk gresk hvitløkssaus som passer godt  til norske kjøkkenet. Les mer  

Skordalia. Potetpuré med hvitløk og sitron som passer utmerket til fisk Les mer

Gresk ratatouille. Gresk variant av den franske grønnsaksstuingen. Passer til fisk, kjøtt og pasta. Les mer

Pastitsio. Den greske varianten av lasagne som finnes omkring hele Middelhavet. Les mer

Posjerte egg i tomatsaus. En annerledes lunsj, helgefrokost eller kveldsmat  Les mer

Det zakyntiske kjøkkenet

Det zakyntiske kjøkkenet anses som svært godt. Det består av de samme råvarene man ellers finner i Hellas, basert på friske grønnsaker, fisk, kjøtt, fugl og melkeprodukter, som yoghurt og ost. Noen råvarer finnes bare på denne øya, slik som vannløk, rosiner, fjelloregano og squash. Øya har en egen sauerase og flere sorter vindruer. Basisingrediensen  - som i det greske middelhavskostholdet forøvrig - er selvsagt extra virgin olivenolje. Tilbehøret er vin.

Det individuelle særpreget i matoppskriftene på øya er dannet av århundre med påvirkning fra Venezia og fastlandet i tillegg til alle de aromatiske fjellurtene som det finnes mye av på Zákynthos; fjelloregano, rosmarin, basilikum, persille, timian, mynte, salvie, sitron og hvitløk for å nevne noen. Det meste av råvarene produseres på øya og bruken av den autentiske menyen til husholdningene er bestemt av årstidene.