Fakta om gresk olivenolje

Hellas er verdens største produsent av extra virgin olivenolje

Verdens første kokebok ble skrevet av den greske poeten Archestratus, i det fjerde århundre før vår tidsregning. Forfatteren ansees som gastronomiens far. Archestratus gav gastronomiske råd og tips til leserne, og hvor de fant den beste maten i landene omkring Middelhavet.

Hellas er verdens tredje største produsent av olivenolje og verdens største produsent av extra virgin oliven, og kan vise til flest olivenvarianter enn noe annet land. 60 prosent landsbruksområdene i Hellas går til dyrking av oliventrær, med omlag 132 millioner trær og omlag 350 000 tonn olivenolje årlig. 

Hellas produserer 82 prosent er extra virgin olivenolje, som gjør landet til verdens største produsent, foran Italia (40-45 prosent) og Spania (25-30 prosent). Omtrent halvparten av gresk olivenoljeproduksjonen blir eksportert, hovedsakelig til EU-land, og da mest til Italia, som mottar omtrent 75 prosent av den totale eksporten. Hellas importerer ikke olivenolje.  65 prosent av gresk olivenolje kommer fra Peloponnes, etterfulgt av Kreta, de egeiske øyer og de joniske øyer som Zákynthos er del av .

Mer enn 750 millioner oliventrær er dyrket på verdensbasis, hvorav 95 prosent dyrkes ved Middelhavet. Omlag 93 prosent av den globale produksjonen av olivenolje kommer fra EU (og kandidatlandene); av den europeiske produksjonen kommer 93 prosent fra Spania, Italia, Hellas og Tyrkia. 

Hellas har høyest konsum av olivenolje i verden per innbygger, med over 26 liter per år. Spania og Italia følger bak med omtrent 14 liter, mens Tunisia, Portugal og Syria forbruker ca. 8 liter. Nord-Europa og Nord-Amerika konsumerer langt mindre, omtrent 0,7 liter, men konsumet i disse områdene øker stadig.