Hva er olivenolje

Grunnleggende basiskunnskap

Olivenolje er en vegetabilsk olje fremstilt av olivenfrukt, som vokser på tresorten Olea europaea som trives svært godt i land omkring Middelhavet. 

Olivenolje er presset ut av steinfrukten som vokser på oliventreet Olea europaea. Oliven er den eneste frukten som gir olje, all annen olje kommer fra frø. Olivenolje blir normalt brukt i matlaging, kosmetikk, legemidler, såper og som brensel for oljelamper. Olivenolje anses som en sunn olje på grunn av dens høye innhold av enumettet fett (hovedsakelig oljesyre) og polyfenoler.

Olivenolje består av oljesyre, palmitinsyre og andre fettsyrer, sterke antioksidanter, som gir en bitter og skarp smak i ganen. Dette er ester av tyrosol og hydroxytyrosol, samt oleocanthal og oleuropein.

Extra virgin olivenolje heter oljen som kommer ut fra førstegangspressingen og som har et syreinnhold under 0,8 prosent. Olivenolje som har et syrenivå under 0,4 % er i kategorien excellent.  Extra virgin er overlegen i både kvalitet, smak og næringstoffer som gir positive helseeffekter. Annen olivenolje har dårligere kvalitet. Les mer om kategorisering av olivenolje.

Fargen på olivenolje kan variere fra grønn til gyllen gull. I ufiltrert form kan oljen fremstå litt tåkete. Grønn olivenolje farges av stoffet klorofyll, mens gyllen gull kommer av karoten. Verken farge eller ufiltrert har ingen betydning for olivenoljens kvalitet.