Olivenolje fra Zákynthos

Koroneiki- dronningen av oliven

Det eldste oliventreet på øya Záktynthos som fortsatt bærer frukt i dag, er karbon-14-datert til 500-tallet etter vår tidsregning. Da var øya del av det Bysantiske rike.

Olivenproduksjonen på den joniske øya Záktynthos har lange røtter. Øya er nevnt i Homers Illiaden og Odysseen, og det er funnet arkeologisk spor fra mykensk tid. Det eldste oliventreet på Záktynthos som fortsatt bærer olivenfrukt i dag er 1500 år gammelt- Plantet da øya del av det Bysantiske rike. 

Zákynthos har et middelhavsklima med fuktige vintre, mye sol om sommeren og et kalkrikt jordsmonn noe som gir gode olivenavlinger. I dag står det om lag 2 millioner oliventrær på Zákynthos, de fleste mange hundre år gamle.

Koroneiki-kultivar
Eksporten av olivenolje fra Zákynthos til Europa skjøt fart etter at Venezia underla øya som koloni i 1484. Etter at venetianerne underla seg øya som koloni, odlet de fram kultivaren Koroneiki (Olea europaea cv koroneiki), som de opprinnelig tok med seg hit fra Peloponnes. Dette ble et svært vellykket prosjekt. Koroneiki-kultvaren slo rot og trives utmerket på Zákynthos den dag i dag, på grunn av klima og jordsmonn. 

Denne oliventre-kultivaren kalles i forskningslitteraturen for "dronningen av oliven". Koroneiki er en liten olivenfukt, som er vanskelig å dyrke, men som til gjengjeld har en svært høy oljeutvinningsgrad og gir olje av førsteklasses kvalitet med en rik sammensetning av fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Det hører med til historien at fortsatt i dag kjøper italienske distributører Záktynthos-olje. Det gjør de fordi Zákynthos-oljen anses for å være et av de beste stedene der det produseres extra virgin olivenolje i Hellas. Italienerne blander så denne oljen inn egen olje, slik at kvaliteten og prisen kan øke. 

Særegen grønnfarge og fruktig smak 
Zákynthos-oljen er lett gjenkjennelig på grunn av dens særegne grønnfarge. Smaken er fruktig med lang ettersmak, noe som gjør oljen velegnet som smakstilsetter til både varme og kalde retter. Zákynthos-oljen gir det lille ekstra på eksempelvis salater, pizza, fisk, kjøtt og speilegg.

Vi i Gresk Olivenolje importerer utelukkende extra virgin olivenolje fra Zákynthos, presset fra frukt fra koroneiki-trær.