Olivenolje og steking

Olivenolje er best egnet til steking
Det er en myte og misforståelse at extra virgin olivenolje ikke kan benyttes til steking og frityr. Faktum er at extra virgin olivenolje er best egnet til steking. Misforståelsen beror på at man ikke skiller mellom oljens smaksmessige (sensoriske) og ernæringsmessige kvalitet og oljenes funksjonelle karakter i selve stekeprosessen. Dette gjelder all matolje, inkludert raps og andre frøbaserte oljer.  

Men hvis man ønsker å beholde de sensoriske og ernæringsmessige kvalitetene på topp i alle oljer, må ingen varmes opp. For å beholde alle godsakene i extra virgin olivenolje skal den ikke varmes over 27 grader, dette gjelder helt fra pressingen. Ved steking mister alle oljer (og smør) kvaliteten de opprinnelig hadde før de varmes opp. Men de ødelegges ikke eller blir skadelig før de blir brent. Uansett hvilken matolje som benyttes til steking skal temperaturen ikke være så høy at det kommer røyk fra den.

Forskning viser at olivenolje faktisk er bedre egnet til steking enn all annen matolje på grunn av at olivenolje har et høyere røykpunkt (190 -220 °C) enn frøoljer. Uansett vil alle andre matoljer fra frøplanter forringes også under oppvarming. Olivenolje har høyest innhold av enumettet fett enn frøoljer. Oljer med mest enumettet fett tåler oppvarming best. 

Altså kan extra virgin olivenolje benyttes til steking. Dette har greske husmødre og kokker visst i århundrer, og som fortsatt steker mesteparten av maten i olivenolje, som del av det berømte middelhavskostholdet.