Glimt fra historien

Olivenolje har gjenspeilet menneskenes velstand

Hvis du demonterer Hellas, vil du til slutt ende opp med et oliventre, en vinranke og en båt som glir forbli. Det er, med så mye, du også rekonstruerer landet.

Odysseas Elytis - poet og nobelprisvinner i litteratur i 1979 

Grekerne betraktet oliventreet som en hellig gave skjenket av gudene. Dikteren Homer beskrev allerede i 800 år før vår tidsregning olivenolje som naturens «flytende gull».

Storparten av oliventrærne finnes i middelhavslandene. Ville oliven mener man ble plukket allerede i neolittisk tid, 8000 f.Kr. Man anslår at den første dyrkingen av et oliventre fant sted under Minoisk tid på Kreta, der det er dokumenterte funnet av en bevart amfora til olivenolje, datert til 3500 f.Kr. 

Dyrkingen av oliventrær i Kreta ekspanderte kraftig i etterkant av palasstiden, og spilte en viktig rolle for øyas økonomi. Minoene brukte olivenolje i religiøse seremonier. Oljen ble en viktig del av den minoiske sivilisasjonen, hvor det angivelig skal ha gjenspeilet menneskenes velstand. Minoene la fruktkjøttet inn i bunnfellingstanker, og når oljen hadde steget til toppen, tappet de vannet fra bunnen.

Oliventrær ble plantet i alle middelhavslandene under dannelsen av den romerske stat. Ifølge historikeren Plinius hadde Italia «utmerket olivenolje til rimelige priser» ved første århundre e.Kr.. Olivenolje var meget vanlig i det greske og etterhvert det romerske kjøkken, og den hadde mange funksjoner. 


Denne teksten vil bli utvidet.