Helse i hver dråpe

Olivenolje, den store helbrederen

Olivenolje var ifølge den greske legen Hippokrates velegnet også som medisin. Han kalte oliven for «den store helbrederen» og anbefalte den særlig i salver til heling av sår og ­lesjoner. 

Helse i hver dråpe
Olivenolje har i tusenvis av år vært den mest brukte fettkilden hos befolkningen omkring Middelhavet. Flere epidemiologiske studier viser bedre hjertehelse og mindre utbredelse av visse kreftformer i land rundt Middelhavet. Dette skyldes middelhavskostholdet, der olivenolje frukt, grønnsaker og fisk er hovedingrediensene.

Extra virgin olivenolje har over lang tid vært kjent for sin unike sammensetning av fettsyrer, først og fremst av umettet fett, i hovedsak oljesyre som er en enumettet omega-9 fettsyre. I tillegg er olivenolje rik på antioksidanter og vitaminer, blant annet annet vitamin E og K. Extra virgin olivenolje av god kvalitet er full av helsebringende antioksidanter som fenol, polyfenol, fenolsyrer og hydrokarboner.

Olivenolje som fettkilde er den mest dokumenterte når det gjelder helsebringende egenskaper. Resultater viser at ekstra virgin olivenolje anses som den mest hjertevennlige fettkilden som finnes, som spesielt skyldes oljens betennelsesdempende egenskaper og rikhold av antioksidanter (polyfenoler). Det skyldes at olivenolje av høy kvalitet inneholder mye en-umettet fett som påvirker fettstoffene i blodet positivt, slik at det gode kolesterolet HDL styrkes.

Helseeffekter 

Olivenolje inneholder i hovedsak enumettet fett, antioksidanter, mangan, magnesium, fosfor, kalium og A- og E-vitamin. Bruk av ekstra virgin olivenolje i kostholdet gir dokumenterte helseeffekter, som høy levealder og beskyttende mot hjerte- og karsykdommer.

Basisingrediensen i det greske kostholdet er olivenolje, og undersøkelser viser at dette gir høyere forventet levealder og er beskyttende mot hjerte- og karsykdommer. Nyere forskning viser at oljens høye innehold av enumettet fett virker gunstig på kolesterolinnholdet i blodet og gir redusert risiko for Angina pectoris og hjerteinfarkt. Oljens høye nivå av antioksidanter (Vitamin E) påvirker aldringsprosessen positivt, samt at stoffet oleocanthal gir en betydelig beskyttelse mot utvikling av Alzheimers syndrom på hjerneceller.

Nye studier viser også at olivenolje kan redusere kreft. Extra virgin olivenolje benyttes også til kosmetikk. Mange bruker den som eks sminkefjerning og hårkur.

Forskere på olivenolje ser stadig nye anvendelsesområder for olivenolje. Den italienske forskeren Saverio Pandolfi ved National Research Council - Institute of Biosciences and Bioresources var den første som presenterte på en viteskapelig konferanse at olivenolje best kan erstatte morsmelk for babyer. Extra virgin olivenolje inneholder store mengder omega 3 og omega 6 som kan erstatte fettet fra morsmelken. Fettsyrene i olivenoljen kan i likhet med morsmelk tas lett opp i tarmen. Pandolfi anbefaler en full teskje med førsteklasses extra virgin olivenolje i hvert måltid til babyer som ikke har tilgang på morsmelk. Han fortalte under foredraget i 2013 at "olivenolje er behagelig for alle barn fordi det minner dem om morsmelk, selv om de aldri har hatt olje i kostholdet,". Etter at hans presentasjon har det kommet fram at dette ikke er ny kunnskap, sidem det har vært vanlig å gi olivenolje til babyer i middelhavslandene, deriblant Hellas.

Selv om Pandolfi forskningsresultater er svært interessant, har forfatterne av denne nettsiden ingen faglig autoritet til å verken å verifisere forskningen eller anbefalingene som Pandolfi gir. De av våre lesere som er interessert derfor ta kontakt med institutet, forskeren og selvsagt konsultere med helsester og fastlege. (https://ibbr.cnr.it/ibbr/people/saverio-pandolfi)

Bevis fra epidemiologiske studier viser at en høyere andel enumettede fettsyrer i kostholdet har en sammenheng med redusert risiko for koronar hjertesykdom.[7]Dette er relevant, siden olivenolje inneholder større mengde enumettet fett, i hovedsak oljesyre.Tidligere forskning viser at konsum av olivenolje kan gi helsemessige fordeler for hjertet, slik som positive effekter på kolesterolregulering og LDLkolesteroloksydasjon, og at det gir antiinflammatoriske, antitrombotiske, antihypertensive og vasodilatoriske effekter både på dyr og mennesker.[8]

Annet klinisk bevis viser derimot at det er olivenoljens fenolinnhold, snarere enn dens fettsyrer, som er årsaken til flere av disse hjertefordelene. En forskningsrapport som ble publisert i 2005 sammenlignet effektene av ulike typer olivenolje på arteriell elastisitet. Testobjektene ble gitt en dose på 60 gram hveteloff og 40 milliliter olivenolje, hver morgen i to dager i strekk. Studien ble gjennomført i to faser. I den første fasen mottok objektene polyfenolrik olje (extra virgin olivenolje inneholder høyest andel polyfenol-antioksidanter). I den andre fasen, mottok de olje med bare en femtedel av fenolinnholdet.

Elastisiteten på arterieveggene hos hvert objekt ble målt med armtrykk og en Dopplerlaser. Det ble oppdaget at objektene fikk økt arteriell elastisitet etter at de hadde konsumert olivenolje med høy andel polyfenol-antioksidanter, mens objektene som ble testet med olje med færre polyfenoler viste ingen signifikant endring i arteriell elastisitet. Det foreligger teorier om at økt elastisitet i arterieveggene på lang sikt vil redusere kardiovaskulært stress, og dermed risikoen for vanlige dødsårsaker - hjerteinfarkt og hjerneslag. Dette kan, i hvert fall til en viss grad, forklare hvorfor begge disse sykdommene forekommer mer sjelden i regioner hvor olivenolje og oliven konsumeres på daglig basis.

I tillegg til de indre helsefordelene olivenolje gir, er det også nokså populært blant tilhengere av naturlige helsekurer. Extra virgin olivenolje er den foretrukne utsalgsgraden til fukting av huden, spesielt når den blir brukt i den såkalte Oil Cleansing-Metoden (OCM). OCM er en metode for å rense og fukte ansiktet med en blanding av extra virgin olivenolje, castorolje (eller en annen passende bæreolje) og en utvalgt blanding av essensielle oljer.

Jeanne Calment, som innehar rekorden for lengste bekreftede levetid, forklarer sin høye alder og relativt ungdommelige utseende (for sin alder) med olivenolje, som hun skal ha helt over all sin mat, samt som fuktighetsmiddel til huden.